Presentacions

Presentacions


ALEGRIA, QUE ÉS FESTA MAJOR!

Ja arriben! Ja són aquí! Els miquelets, els gegants, l'àliga, els diables i el mocador de festa! Badalonins i badalonines és moment de carregar les nostres piles perquè venen unes festes plenes de convivència, solidaritat i de gresca. 

La plaça de la Vila ja es prepara per reviure el Pregó, la vigília de Sant Anastasi i la Diada Castellera. La Rambla ja és a gom a gom contemplant una figura, el Dimoni! Els balcons ja s'omplen de mocadors mentre tothom espera els onze trons d'inici de festa. 

Com diu la cançó de la Trinca, "Alegria, que és festa major!". Deixeu a un costat durant aquest mes, els vostres problemes socials i econòmics i gaudiu de la festa que totes les entitats i associacions de Badalona han creat especialment per vosaltres. Un any més, no us tanqueu a casa i aprofiteu de totes les activitats que teniu preparades a arreu de la ciutat..

Viviu i reviviu la cultura popular que any rere any hem anat conservant, i d'aquesta manera li hem donat singularitat a la nostra ciutat. Però també, aprofiteu la música dels concerts i l'espectacle del teatre.

Continueu descobrint els espais més emblemàtics i la nostra cultura amb les Festes de Maig, com heu fet sempre. I per aquells i aquelles que ho desconeixen, us convido a aprofitar aquest any la oportunitat de descobrir i deixar-te portar pels propis badalonins per casa teva, Badalona. 

Prepareu-vos i tapeu-vos les orelles perquè les Festes de Maig ja són aquí!


Toni Santiago Garcia
Coordinador del web no oficial de les Festes de Maig

FESTA MAJOR, FEM CIUTAT

Xavier Garcia Albiol
És per a mi un privilegi poder adreçar-me a tots els veïns, per primera vegada com a alcalde de Badalona, amb motiu de les Festes de Maig.

Arriba de nou la nostra festa major, un moment en el calendari que convida més que mai a la convivència i a l'oci. La ciutat s'engalana i viu per uns dies el brogit dels carrers i places plenes de gent, amunt i avall, amb el mocador al coll, gaudint de tot allò que ens fa singulars: el dimoni plantat a la platja, el Pregó, la Cercavila Petita, el Seguici de la Ciutat, la Cremada del Dimoni, el Ball del Micaco i molts altres esdeveniments repartits per tots els barris de la ciutat, que situen les Festes de Maig com un referent sociocultural per a tots els veïns.
Les entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat són els veritables protagonistes de la festa. Durant tot l'any preparen amb devoció els seus balls, les músiques que els acompanyen, la seva  exquisida indumentària; en definitiva, tots els detalls perquè el seu lluïment en el marc de la festa sigui genuí, i per als badalonins i badalonines que el contemplen, sigui l'orgull d'una manera única de viure la festa.

Per tant, en el contingut del programa hi trobareu balls de gegants, el foc dels diables, les puntes de coixí, les bèsties carregades d'espurnes, els concerts de música i moltes altres manifestacions artístiques dirigides a tothom. Convido a tots els veïns a compartir aquest sentiment de ciutat, que posa en valor el que som i el que volem ser, una ciutat oberta però alhora una ciutat orgullosa de les nostres tradicions.

Viviu i gaudiu de les Festes de Maig!

Xavier Garcia Albiol
Alcalde de Badalona

A BADALONA, AL MAIG, FLOREIXEN ELS DIMONIS

Montserrat Salgado
Les Festes de Maig són un parèntesi en la nostra quotidianitat. Durant unes jornades els ciutadans i ciutadanes aparquen el dia a dia, i es disposen a viure un seguit d'activitats que formen el corpus festiu badaloní. Enguany, de nou viurem la Plantada del Dimoni com el preludi als actes programats. La Rambla tornarà a omplir-se de nens i nenes que dibuixaran el dimoni embadalits, i de joves i adults que el fotografiaran amb delit, tot amb la voluntat de fixar en la memòria la nostra icona més preuada, abans que el foc converteixi el
dimoni en cendres en la multitudinària Cremada del Dimoni.
 
L'acte del Pregó donarà el tret de sortida a la festa, mitjançant el Toc d'Inici i els Onze Trons de sant Anastasi, i la col·locació del mocador de festes a sant Anastasi serà la constatació que la festa ha començat i que els badalonins i badalonines, mocador al coll, estaran disposats a gaudir amb orgull.

La Nit de sant Anastasi és un seguit d'actes consecutius de cultura popular que precedeixen la Cremada del Dimoni, el nostre símbol més estimat i l'element que singularitza la nostra festa. Al llarg d'aquests dies també gaudirem de les activitats de cultura popular que són, des de fa molts anys, un referent per a la ciutadania, i que s'esperen amb delit: les preciosistes puntaires, els elements festius de la Cercavila Petita, els esvelts gegants, els sorollosos trabucaires, els ferotges diables i els valents castellers, ompliran de color els nostres carrers, els nostres espais emblemàtics on se celebra la festa.

Les Festes de Maig no serien el que són sense l'escalf humà que les fa possibles, i en aquest sentit vull felicitar la tasca que fan els veritables protagonistes: les entitats i els agents culturals que hi participen.

Només em resta convidar tota la ciutadania a fruir de la programació, que ha estat pensada per ser gaudida per tots els públics, amb els ingredients habituals de tota festa major: música, teatre, cultura popular, etc.

Sortim al carrer i oblidem per uns dies les nostres preocupacions, la festa és participació, i participar a la festa és fer una ciutat més amable, més tolerant i més democràtica.

Montserrat Salgado Romero
Regidora de Cultura i Ciutadania