Història

Història


Les Festes de Maig són la Festa Major de Badalona. Aquesta celebració és va instaurar l'any 1979 amb l'arribada de la democràcia. El referent més pròxim són les Fiestas de la Primavera, organitzades pels ajuntaments franquistes. Fins a 1979, la principal de les dues festes populars badalonines era la Festa Major de la Mare de Déu d'Agost, actualment considerada la Festa Major petita del municipi. El nucli de les Festes són els actes de cultura popular i tradicional, que es combinen amb una oferta musical i teatral diversa que poc a poc han anat així mateixes renovant-se per portar alegria i gresca a la ciutat, com a Badalona.

 Les festes pas a pas

El període festiu s'obre el dia 5 de maig amb el Pregó que un personatge popular fa al balcó de la Casa de la Vila. A continuació, l'Àliga balla al so de la Banda Simfònica de Badalona per encapçalar després un seguici format per les autoritats, els Miquelets de Badalona -que fan la feina de guàrdia d'honor de les autoritats-, i els Castellers de Badalona. Junts pugen pel carrer de Sant Anastasi fins a arribar a la seva capella. Allà els reben els administradors de la Confraria. Onze trons avisen que ha començat la festa.

El primer cap de setmana de maig es concentra un primer paquet d'activitats festives: la Rambla acull el dissabte al matí, la Trobada de Puntaires i a la tarda, a la plaça de la Plana és l'escenari del Badagegants, una trobada de colles geganteres d'arreu dels Països Catalans presidida pels Gegants de Badalona. El diumenge al matí és torn de la Festa del Badiu, al parc de Can Solei. S'hi poden trobar tota mena de jocs pels més menuts i parades d'entitats cíviques pels grans. En un altre escenari, la plaça de la Vila, se celebra la Diada Trabucaire, a càrrec dels Miquelets de Badalona i en un tercer espai (la Rambla o la plaça de la Plana, segons l'any) les escoles de dansa de la ciutat commemoren el Dia Internacional de la Dansa.

El 10 de maig és el dia clau de les festes. A dos quarts de vuit del vespre, comença la Nit de Sant Anastasi a la plaça de la Vila, on s'apleguen, acompanyades de la Banda Simfònica de Badalona, les entitats de cultura popular i tradicional catalana (Miquelets de Badalona, Diables de Badalona, Badalona Bèsties de Foc, Castellers de Badalona, Colla de Geganters de Badalona, Esbart Sant Jordi, Bastoners de Canyet i gegants de les escoles Jungfrau, Joan Maragall i Ventós Mir). Totes juntes, acompanyades de les autoritats, fan cap a la Rambla, tot ballant al so de la música de les Festes. Una hora més tard, i des de 2006, les diverses colles fan l'anomenada Tanda de lluïment davant del monument a Roca i Pi. A un quart de deu, la colla de Diables de Badalona representa l'Acte Sacramental i recita els versos satànics, que satiritzen la vida política municipal. L'Àliga balla a la Rambla davant del monument a Roca i Pi quan falten deu minuts per a les deu. A les deu en punt de la nit, els focs d'artifici acompanyada amb música culminen amb la Cremada del Dimoni. Sobre la mitjanit, té lloc a la plaça de la Plana el tradicional Ball del Micaco, amenitzat per una orquestra; mentre que a la plaça del Centenari, es fa el Concert de Festes, amb grups de pop-rock.

L'11 de maig és la Diada de Sant Anastasi (festa popular a Badalona). A quarts de nou del matí, tenen lloc les Matinades, una cercavila encapçalada per la bandera del Sant que fa un recorregut pels carrers del barri medieval, Dalt la Vila, per despertar els badalonins i badalonines i fer-los saber que és el dia del co-patró de Badalona. La comitiva acaba a l'església de Santa Maria enmig del repic de campanes. Al migdia, té lloc en aquesta església, l'Ofici solemne de Sant Anastasi. Mentre a la Rambla, es fa la Cursa Popular Ciutat de Badalona-Cursa del Dimoni. A la tarda, si la pluja no obliga a canviar l'emplaçament, a les sis de la tarda, el carrer de Sant Anastasi acull el berenar popular, en el transcurs del qual se sortegen les coques de Sant Anastasi. El berenar el presideix el pas del Sant, que ha estat baixat en processó pels membres de la Confraria des de l'església de Santa Maria fins al carrer de Sant Anastasi. A l'acabar el berenar, s'inicia la Passada de Sant Anastasi, pels carrers del Centre. En aquesta activitat hi participen diverses colles representatives de la cultura popular i tradicional de Badalona, que van actuant pel camí. El recorregut culmina a tres quarts de nou del vespre a l'església de Santa Maria, amb la tornada del Sant al seu emplaçament original. Allà es canten els goigs a Sant Anastasi.

El segon cap de setmana de maig es concentra el gruix de la resta d'acitivat festiva. El dissabte al matí, es planten les Bèsties de foc a la plaça de la Vila, que a quarts de sis de la tarda donen cos al Correfoc Infantil, que acaba amb una festa a la Rambla. Poques hores més tard, a les deu del vespre, a la plaça de la Vila s'inicia el Correfoc pels adults, que també té el punt final davant del monument a Roca i Pi a la Rambla. El diumenge, el carrer del Temple, a cavall dels barris de Dalt la Vila i el Centre, és l'escenari de la Fira de l'Arrop que es fa tot el dia. Molt aprop, de nou al carrer de Sant Anastasi, des de les onze del matí i fins al vespre, l'entitat Circol Catòlic fa una festa adreçada als més menuts de la casa, la Xerinola. Paradetes on la mainada pot jugar a tota mena de jocs. Aquests actes han estat precedits de les Matinades castelleres que es fan a Dalt la Vila, a la plaça de la Constitució a les vuit del matí. Quatre hores més tard, se celebra la Diada Castellera de les Festes de Maig, a la plaça de la Vila. A quarts de dotze del matí es celebra des de 1982 la Festa de la Bicicleta que té el punt de sortida al parc de Montigalà. A les sis de la tarda, la plaça de la Plana acull el Festival de Jotes i a la mateixa hora a la plaça de Font i Cussó des de 2006 es fa una ballada de gegants que porta el títol, Faldilles enlaire.

L'activitat ja comença a baixar significativament. La més destacada del tercer cap de setmana de maig és la Festa de las Migas, que té lloc al Turó d'en Caritg, al barri de la Salut, durant el dissabte i el diumenge. Dos dinars multitudinaris a partir d'aquest típic plat tradicional que va arribar a la ciutat de mans de la immigració dels anys seixanta.

Els darrers dels actes inclosos a la programació oficial de les Festes de Maig tenen lloc l'últim dissabte del mes. Al matí, de deu a dues del migdia es fa a la platja una volada d'estel, que porta el nom Badacel. I al vespre, també a la platja, l'Associació de Veïns del Centre organitza la tradicional Festa a Baix a Mar, una sardinada que aplega centenars de persones per sentir havaneres i beure rom cremat vora del mar.