Dimonis

               Crema'l tu!                                                    Altres dissenys

_________________________________________________

Dimonis


Podem afirmar que el primer dimoni en cremar-se va ser a l'esplanada de les excavacions, va ser al 1940, però hem de reconèixer que no va ser el primer figurón que Badalona crema en les seves festes anomenades tant les Festes de Maig, com les Festa de la Primavera o la festa del Roser, perquè es va trobar un fragmen que deia que el 8 de maig de 1785, uns pescadors de Badalona van cremar un figurón i desprès de la batalla entre el mal i el bé (Sant Anastasi), la ciutat celebra la victòria amb la cremada d'un dimoni des de 1940, això si, passant per diferents històries reals que impedeixen a la ciutat a celebrar la victòria.

Aquí us deixem una llista ben llarga des de l'inici de les Festes de Maig, és a dir des del 1944 fins a inicis del segle XXI. A l'inici, la tradicional Cremada del DImoni es va substituir per un festival musical on tots els badalonins i badalonines van estar en contra. Durant el pas dels anys, s'han tingut que anular per la pluja, com ara a l'any 1951 i 2008 o pel vent, com ara a l'any 1970 i fins i tot pel franquisme, com va ser al 1973, però també moments per recordar com la mort de Stalin (1953) i la mort del gran dissenyador Xirgu (1993) on a l'any 1998 construeixen el dimoni anul·lat per l'ajuntament franquista, concretament el de 1973.

Si voleu saber tots els dimonis que han passar per Badalona, consulteu aquest historial i algunes de les fotografies que us faran recordar bons moments amb tots els badalonins i badalonines.

 1944. Els encarregats municipals de la programació de les festes patronals decideixen substituir la Cremada per un festival musical que provoca la indignació popular i les crítiques de la premsa local i de la gent del món de la cultura.

 1946. El Dimoni fa cinc metres d'altura. El doten d'un mecanisme per entrar i sortir de dins d'una olla, però a l'hora de la veritat, no va arribar a funcionar.

 1951. La pluja, que ha estat present al llarg de la història pràcticament tots els anys en les hores prèvies a la Cremada, desfà les mans del gegant plantat. Giró ha de refer el cap, que està a punt de caure. La censura obliga a tapar un pit nu d'una sirena.

 1952. En previsió de la pluja al Dimoni li han construït un paraigües. Aquell any fa molt de sol.

 1953. Mor Stalin i el dimoni porta braçalet negre.

 1954. L'últim Dimoni que es crema a les excavacions.

 1955. Primer Dimoni que enceta la tradició a la platja i inaugura la llarga relació artística de Xirgu Rico i Giró.

 1960. El Dimoni guanya en espectacularitat. Fa deu metres d'altura.

 1969. Els constructors prenen mal mentre munten un Dimoni vestit de hippie a la platja.

 1970. El Dimoni té forma de rata pinyada. Xirgu l'ha dibuixat amb ales, però el fort vent impedeix muntar-les. Es salven del foc.

 1973. L'Ajuntament franquista prescindeix dels serveis de Xirgu i Giró i per commemorar el XXI Centenari de Badalona encarrega a València una falla demoníaca, que provoca múltiples queixes. N'és un exemple l'article publicat a La Voz de Badalona que es titula El Dimoni subnormal i en el qual s'augura que el lúcid senyor que ha tingut la idea de canviar el Dimoni anirà a l'infern.

 1975. El disseny és un dels que Xirgu havia esbossat al 1973. El construeixen a l'antic quarter de bomber de Dalt la Vila. 


 1976. L'Ajuntament franquista crea el 1er Concurso Infantil Dibujos del dimoni. El guanya Roser Coronel Melero, d'onze anys i estudiant del Colegio Nacional Cardenal Gomà. S'acabarà descobrint que l'ha copiat d'una capsa de pijames.

 1977. Segona i darrera edició del concurs infantil. Rosa Maria Barba, d'onze anys, és la guanyadora. L'ha copiat d'una calcomania.

 1978. Xirgu torna a dissenyar el Dimoni.

 1979. Joan Mayné rep l'encàrrec de fer el primer Dimoni de la democràcia. Procura no trencar la línia estilística dels dibuixos de Xirgu.

 1980. El disseny és dels alumnes de l'Escola d'Arts i Oficis Pau Gargallo.

 1981. Joan Soler i Amigó, regidor de Cultura, torna a encarregar el disseny a Miquel Xirgu. Aquest, inspirat en el Guernica de Picasso, serà el seu dimoni preferit.

 1982 fins a 1984. L'Ajuntament de Badalona torna a organitzar un concurs juvenil.

 1985. Xirgu torna a fer parella amb Giró.

 1989. Darrera figura, després de 40 anys, que construeix Domènec Giró. El substituirà Emili Bultó fins al 1944, que se'n farà càrrec Tero Guzmán.

 1996. L'Ajuntament de Badalona ret homenatge al mestre Xirgu i li encarrega el pregó de les Festes de Maig. L'haurà de fer sota cobert per la pluja.

 1997. Aquell mateix any Xirgu mor i s'acomiada amb un disseny que és un homenatge a Fransesc de Paula Giró, primer ciutadà de Badalona.ç

 1998. Badalona recorda Xirgu construint el Dimoni que s'hauria d'haver cremat a la platja el 1973. Vint-i-cinc dimonis fent un castell.

 1999. Primera edició del concurs Crema'l Tu!. Per primer cop, una dona fa el disseny.

 2002. Per primer cop, la figura que es crema és una dona.

 2008. El dissenyador fa un Dimoni amb sequera, però no es crema fins al 12 de maig degut a la pluja.

 2010. Badalona és Capital de la Cultura Catalana i aquest any el dimoni fa una fotografia d'història i de record d'aquesta capital.