La Nit

La Nit de Sant Anastasi


El vespre del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona, es celebra la Cremada del Dimoni. La devoció pel sant es remunta al segle XVII, amb la creació de la Confraria de Sant Anastasi i la institució del dia del sant com a jornada festiva. La Cremada del Dimoni, però és una tradició molt posterior, que data del 1940, quan els membres de la confraria van iniciar el costum de cremar un dimoni, o millor dit, un figurón.

La idea s'inspirava en un fragmen del Calaix de Sastre, en què el baró de Maldà descriu com uns pescadors cremaven un figurón a la platja de Badalona, al 1785.

A poc a poc, es consolida la celebració de la diada de Sant Anastasi com a festa popular, una celebració que adquireix més relleu a partir de  l'any 1979, amb la instauració dels ajuntaments democràtics. És aleshores que la Cremada del Dimoni es converteix en la festa gran de tots els badalonins i badalonines. Tant és així que, al 1991, la Nit de Sant Anastasi, i concretament la Cremada del Dimoni, van ser declarades d'interès turístic per la Generalitat de Catalunya.

La Nit de Sant Anastasi és formada per un conjunt d'actes consecutius que precedeixen la Cremada del Dimoni: el Seguici de la Ciutat, la Tanda de lluïment, l'Acte Sacramental, el Ball de l'Àliga, la Cremada del Dimoni i el Ball del Micaco.

http://u.jimdo.com/www14/o/s5bbf475f9f8fa121/img/if20ea6b05bbd5212/1304001934/std/image.jpg Hi participen:

Castellers de Badalona
Miquelets de Badalona
Diables de Badalona
Badalona Bèsties de Foc
Kapaoltis de Llefià
Bufons del Foc
Esbart Sant Jordi
Bastoners de Canyet
Escoles Jungfrau, Joan Maragall i Ventós Mir
Esola Joan Coret
Colla de Geganters de Badalona
Banda Simfònica de Badalona.

http://u.jimdo.com/www14/o/s5bbf475f9f8fa121/img/if20ea6b05bbd5212/1304001934/std/image.jpg Hi col·laboren:

Voluntaris Badalona
Mercats Municipals de Badalona
Badalona Comunicació.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one